Ihminen on siten rakennettu, että se ei oikein osaa olla tekemättä mitään. Jo pienet lapset helposti turhautuvat, elleivät keksi mitään mukavaa puuhaa ja takertuvat äitinsä helmoihin, josko häneltä löytyisi vinkkejä: ”äiti, mitä minä tekisin?”.
  
Jos vapaa-aikana ei ole mitään tekemistä, niin puhutaan ns. vapaa-ajan ongelmasta. Minun vapaa-ajan ongelmani ei kuitenkaan ole sitä, etteikö olisi mitään tekemistä, päinvastoin, ongelmani on, ettei vapaa-aika riitä mihinkään!

Olisi niin paljon tekemistä. Eri asia onko tekemisistä hyötyä? Toisaalta voimme kysyä onko mistään hyötyä loppupeleissä? Käytin tahallani ilmaisua ”loppupeleissä”, heh, heh. Jo loppuun kaluttu ilmaisu.

Raamatussakin Saarnaaja  opettaa: ”kaikki on turhuutta” ja itse Jeesus: ”Tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa” jättäen kuulijan itsensä pääteltäväksi, mikä on se yksi ainoa.

Kun ei ehdi tehdä mitään

Kun vapaa-aikana herään ja avaan tietokoneen, niin eikun kohta aamutunneilla yöpuulle ja tuntuu että en ehtinyt tehdä mitään. Taloakin pitäisi laittaa ja kiertää vähän mualimaa, kuten entisen mainoksen loton pelaaja haaveili mitä tekisi, jos saisi kuusi oikein.

Mutkun ei kerkiä! Olisi  korjattavaa, siivottavaa ja remontoitavaa. kaikenlaista tekemistä niin paljon, että pelkkä ajatuskin ahdistaa. Kyse on tietysti asioiden priorisoinnista, asioiden asettamisesta tärkeysjärjestykseen.

Asioiden priorisointi

Kun jossakin haastattelussa maailman suurimman kyläkaupan lanseeranneelta Vesa Keskiseltä kysyttiin tokko hän pidä lomaa laisinkaan? Niin Keskinen vastasi mielestäni hienosti: ”Mitä ihminen tekee lomallaan? Eikö sitä, mistä eniten tykkää, joten olen aina lomalla!

Minä puolestani hakeudun tietokoneelle, koska se on sitä, mitä eniten tykkään tehdä, vaikkakin ehkä vähiten hyödyllistä. Ketä esim. tämän blogin virittely ja tuunaus hyödyttää? Paitsi itseäni, tuottaen jotain epämääräistä tyydytystä.

Enemmän nörtteilystä kuitenkin on hyötyä kuin kaljanjuonnista, jonka monet suomalaiset priorisoivat ykkösharrastuksekseen, vaikka usein itsensä ja kanssaihmisten vahingoksi, humalassa törttöillessään. Media on pullollaan ikäviä uutisia, joissa alkoholilla oli osuutta asiaan.

Välillä muutakin

Joskus tietokoneharrastukseni saattaa hetkeksi syrjäyttää inspiraatio tehdä muutakin. Edesmennyt isäni, eläkkeelle päästyään, sorvasi ja vuoli käsin puukukkia. Sitten hän hioi ja maalasi ne. Se oli hidasta puuhaa. Silti hän sai tehtyä satoja kukkia. En tullut koskaan seuranneeksi miten hän niitä teki, mutta eräänä päivänä innostuin isäni sorvilla  kokeilemaan miten onnistuisi. Mallia katsoin eri työvaiheisiin jääneistä isäni aihiosta. Viisi kukkaa väsäsin. Onnistuihan ne kohtalaisesti.