Puolisen vuotta sitten oli aika tehdä  suursiivous tiedostojärjestelmälleni, jolloin luovuin OpenSusesta ja vaihdoin Linux Mint Cinnamoniin (Kaneli), joka on hyvää vauhtia kiilaamassa suosituinpien Linux-jakeluiden kärkeen.

Linux Mint on kehitetty Ubuntusta, joka puolestaan on kehitetty Debianista. Linuxin tapaan Minttiin voi asentaa monenlaisia käyttöliittymiä eli työpöytiä. Cinnamon on erityisesti XP/Win7 -tyylistä pitävien mieleen, kuten allekirjoittanutkin.

Cinnamon sopii erinomaisesti  myös ensikertaa Linuxiin tutustuvalle. ”Start” -nappulan takaa löytyvä päävalikko on niin helppokäyttöinen, että lapsikin osaa sitä käyttää. Kaikki perusasiat toimivat Cinnamossa heti asennuksen jälkeen. Lisää ohjelmia voi asentaa havainnollisesta ohjelmistohallinnasta. Edistyneemmät linux-käyttäjät voivat asentaa niitä myös terminaalista tutuilla debian -komennoilla.

Itselleni yksi ilahduttavimmista Cinnamonin ominaisuuksista on Samsungin puhelimeni näkyminen popup-tiedostonhallinnassa heti, kun puhelimen tökkää USB-liittimeen. Esim. OpenSusessa en saanut millään kikkailullakaan puhelintani näkyviin.

Miinukset

Muutamia miinuksiakin löytyy. Työpöytään integroitu Nemo tiedostohallintana on hieman rajoittunut ominaisuuksiltaan, esim. fish-protokolla puuttuu. Peruskäytössä näppärä kuitenkin.

Isompi miinus on työpöydän hankala tuunaus. Jos keskitetystä ohjauskeskuksesta löytyvät karkeat perussäädöt eivät riitä, niin on joko asennettava qt- ja gtk- ikkunointijärjestelmille erillisiä kustomointiohjelmia, jotka toimivat miten toimivat.

Tai manuaalisesti kikkailtava monien asetustiedostojen kanssa, jotka sijaitsevat sekavasti hajallaan pitkin systeemiä. Kokeneemmankaan gurun ei  ole helppoa tuunata Cinnamonin työpöytää täysin mieleisekseen.

Miinusta on myös se, että vaikka useimmat suositut ohjelmat asentuvat ongelmitta, niin poikkeuksiakin löytyy. Niistä hyvä esimerkki on Google-Earth. Ohjelmistohallinasta asennettuna se ei toimi. Ei ainakaan minun 64-bittisessä järjestelmässäni. Meni ”hivenen” aikaa, ennen kuin löysin ratkaisun, joka on seuraavanlainen:

Päivitys!  (5.6.2015)

Cinnamonin ”Päivitysten hallinta” tarjosi tänään (5.6.2015) Google-earthin uutta versiota ( 7.1.4.1529-r0). Otin riskin ja päivitin. Päivitys sujui ongelmitta, mutta pitihän se arvata, että uusi versio ei toiminut, vaan kaatui heti käynnistyksen jälkeen.

Jos uuden version asentaa alla olevan ohjeen mukaan lataamalla manuaalisesti uusimman version, niin uudessa versiossa ei ole enää ia32-libs riippuvuutta, joten edit-debcontrolia ei enää tarvita ja kohdat 2, 5, 7,8 voi ohittaa ja asentaa  google-earth-stable_current_amd64.deb -paketin suoraan

Päivitys ylikirjoitti päälle aiemman asennusohjeen kriittisiä tiedostoja.  Sain uuden Google-Earthin pysymään kaatumatta käynnissä kopioimalla asennusohjeen kohdan 9 neljä tiedostoa takaisin samannimisten tiedostojen päälle.

Nyt siis Google-Earth toimi muuten, paitsi ”ilmakehä” maapallon ympärillä oli väriltään punainen, eikä ”kiertomatkakuvat” latautuneet.

Havaitsin, että kohdan 11  export- rivit olivat kadonneet /opt/google/earth/free/googleearth -tiedostosta. Kirjoitin export LD_PRELOAD=libfreeimage.so.3  ja export LC_ALL=en_US.UTF-8 takaisin tiedostoon.

Vain ”kiertomatka” kuvat enää puuttuivat. Aikani hiuksia harottuani tajusin, että myös /opt/google/earth/free/plugins/imageformats/ sisältämät kaksi tiedostoa olivat muuttuneet. Ne kun kopioi kohta 9 mukaan takaisin muuttuneiden päälle, niin kiertomatkakuvat ilmestyvät taas näkyviin ja Google-Earthin uusi versio toimii kaikin puolin kuin pitääkin!

Huom. Jos et halua ylikirjoittaa päivitysohjelman asentamia versiota, niin muuta ne toisen nimisiksi.

* Päivitys päättyy *

Google-Earth 64bit asennus Linux Mint ”Rebecca” Cinnamoniin, ”step by step”  (10.02.2015)

Alkuvalmistelut: Poista mahdolliset aiemmin asennetut toimimattomat Google-Earthit. Myös monissa netin Google-Earth -asennusohjeissa vaaditut ”lsb-core” tai ”ia32-libs” paketit kannattaa poistaa.

1. Lataa uusin 64 bittinen Google-Earth Debian/Ubuntu versio
2. Lataa edit-debcontrol  -ohjelmascripti.
3. Lataa libQt  -tiedostopakkaus  ge7.1.1.1580-0.x86_64-new-qt-libs-debian7-ubuntu12.tar.xz  ja pura pakkaus lataushakemistoon.
4. Avaa terminaali lataushakemistossa.
5. Asenna libfreeimage3 terminaalissa komennolla: sudo apt-get install libfreeimage3.
6. Aseta kohdassa 2 mainittu edit-debcontrol -ohjelma suoritettavaksi: sudo chmod +x edit-debcontrol
7. Google-Earth ei enää tarvitse vanhentuneita ia32-libs riippuvuuksia, mutta, koska ne silti yhä on paketissa, ne täytyy sieltä poistaa ennen asennusta. Poistaminen tehdään edit-depcontrol ohjelmalla.  Anna komento: EDITOR=’sed -i s/,.ia32-libs//’ ./edit-debcontrol google-earth-stable_current_amd64.deb. Odota kärsivällisesti, vaikka ei näyttäisi mitään tapahtuvan pitkähköön aikaan, ohjelman ajo voi kestää muutaman minuutin.
8. Kun ajo on valmis, niin lataushakemistoon ilmestyy uusi tiedosto: google-earth-stable_7.1.2.2041-r0_amd64.deb. Klikkaa tätä tiedostoa ja asenna se käynnistyvällä paketinasennusohjelmalla.
9. Asennuksen jälkeen kopioi kohdassa 3  purkamastasi hakemistosta hakemisto plugins sekä neljä libQt –alkuista tiedostoa hakemistoon /opt/google/earth/free/ siellä olevien samannimisten tiedostojen päälle: sudo cp plugins   /opt/google/earth/free/
sudo cp ge7.1.1.1580-0.x86_64-new-qt-libs-debian7-ubuntu12/libQt* /opt/google/earth/free/
10. Avaa tiedosto: sudo nano /opt/google/earth/free/googleearth
11. Lisää tiedostoon uudet  rivit juuri ENNEN viimeistä riviä LD_LIBRARY_PATH=.:$LD_LIBRARY_PATH ./googleearth-bin ”$@”
      export LD_PRELOAD=libfreeimage.so.3
      export LC_ALL=en_US.UTF-8
12. Poistu nanosta CTRL-X ja yes.

Ilman  export LD_PRELOAD=libfreeimage.so.3 -asetusta Google-Earthin panoraamakuvat eivät näy ja ilman export LC_ALL=en_US.UTF-8  -asetusta Google Earthin ”Etsi” ei toimi, jos kirjoittaa sanan hakukenttään ja näpäyttää ”enter” (ei ainakaan Cinnamossa, jonka yleinen kieliasetus on suomi).

Näillä eväillä Google-Earth 64bit toimii ainakin omassa Cinnamonissani.