Ei taida enää löytyä mistään maailman kolkasta turvallista paikkaa. Tuskin on edellisistä kauhu-uutisista toivuttu, kun jo kuulemme uusista. Elleivät maanjäristykset ja muut luonnonkatastrofit kylvä kuolemaa, niin terroristit ja yksittäiset sekopäät tekevät sitä. Tällä kertaa lööpit huutavat kuinka poliisina esiintynyt mies alkoi tulittaa automaattiaseella norjalaiselle saarelle sosiaalidemokraattien leirille kokoontuneita nuoria. Uutisten mukaan lähes 100 sai surmansa.

Itseäni kiinnitti huomiota eräässä uutisessa  kuin ohimennen heitetty perustelematon maininta, että epäillyn tappajan "uskotaan olevan" äärioikeistolainen "kristillisfundamentalisti". Halutaanko juttuun ympätyllä epämääräisellä heitolla viestittää sitä, että "kristillisfundamentalismi" olisi aiheuttanut tuon kauhean teon? Todellisuudessa kristillisfuntamentalistien oppeihin kuuluu  "älä tapa" käskyn noudattaminen, joten "kristillisfundamentalisti" epäilty ei mitenkään voi olla.  Toisessa uutisessa epäillyn sanotaankin kuuluvan Vapaamuurareihin, mikä aiheuttaa lisää ristiriitaa, koska Vapaamuurarit on salaseura, johon "kristillisfundamentalisti" ei voi kuulua, koska heidän oppinsa sanoutuu irti kaikenlaisista salaseuroista.


Vapaamuurarius on outo lahko, jonka jäsenistö koostuu lähinnä "yhteiskunnan kermasta", poliitikoista, johtajista ja merkkihenkilöistä. Nykyään Vapaamuurariuteen kuuluvat rituaalit eivät ole enää niin salaisia, etteikö mitään tietoa heistä ja heidän rituaaleistaan olisi saatavilla. Esim. Hymylehti on aika ajoin julkaissut listoja Vapaamuurareihin kuuluvista suomalaisista. Joskaan vapaamuurarit itse eivät edelleenkään salaseuran verhoa juurikaan raota.  Toisaalta en ihmettele. Rahvasta "viisaampien" isojen pamppujen näkeminen rituaalissa tekemässä vertahyytäviä valoja, köysi kaulassa ja toinen housunlahje ylös nostettuna, ruumisarkkujen ja pääkallojen kanssa pelehtien, tuntuu maallikosta oudolta ja vähintäänkin lapselliselta:
Kurkkuni leikattakoon poikki, kieleni reväistäköön irti juuria myöten ja haudattakoon meren hiekkaan matalan veden merkin kohtaan, jossa vesi nousee ja laskee kahdesti 24 tunnissa, jos ikinä tieten tai tahtoen loukkaan tätä juhlallista valaani tai velvollisuuttani oppipojaksi otettuna vapaamuurarina. Jumala minua auttakoon ja pitäköön minut järkkymättömänä sen täyttämisessä.

Luultavasti tappaja oli kuitenkin yksittäinen sekopää, jollaisia olivat mm. taannoiset kouluampujat. On turha alkaa kytkeä tappajaa oletuksena tiettyihin ryhmiin, ellei sitten myöhemmin paljastu, että esim. ollut terroristien koulutusleirillä ja saanut käskyn poliittiseen iskuun. Mahdollinen tappajan "päässä käskenut ääni" ei vielä kytköksiin riitä.