Blogit ovat nykyisenä internet aikakautena yleinen harrastus. Blogeihin kirjoittelevat suuret ja pienet, valtakunnan silmäätekevistä tavan nevöhöödeihin. Kirjoitan – siis olen.
Useimpia blogikirjoituksia on mahdollista kommentoida. Valitettavasti sähköposteista tuttu kiusa on pesiytynyt niihinkin: roskaposti eli spämmi. Sitä estämään on kehitetty erilaisia menetelmiä. Yksinkertaisin lienee CAPTCHA -kuvavarmennus. Se estää tehokkaasti automaattisten roskapostiservereiden ns. bottien lähettämän spämmin, mutta ei manuaalisesti kirjoitettua roskaa, jota, tosin, esiintyy melko vähän.
CAPTCHA ei ole järin käyttäjäystävällinen, koska se edellyttää kommentoijaa kirjoittamaan kuvavarmenteessa näkyvän kirjain- tai numeroyhdistelmä koodin. Toisinaan se on erittäin vaikeaselkoinen. Joskus kuvavarmenteessa on kaksikin koodia, jotka pitää ensin kirjoittaa oikein ennen kuin pääsee kommentoimaan.
CAPTCHAa käyttäjäystävällisempiä ovat tunnistuslistoihin ja erinäisiin algoritmeihin pohjautuvat suodattimet. Niitä on lukuisia. Drupalin ollessa blogini alustana käytin Mollomia. Olin siihen erittäin tyytyväinen. Siirtyessäni WordPressiin suotimena toimi aluksi paljon kehuja saanut Akismet, joka itseasiassa on WordPress -yhteisön kehittämäkin. Kommenttien ylläpidossa oleva roskapostilaatikko alkoi täyttyä. Spämmiä tuli päivittäin. Jos ei muutamaan viikkoon tyhjentänyt spämmilaatikkoa, niin sinne saattoi kertyä satoja roskaviestejä. Se oli ärsyttävää, varsinkin kun blogini pyörii self-hosted serverilläni.
Hyvä puoli tietysti viestien säilömisessä roskapostilaatikkoon on se, että sieltä voi tarkastaa, josko sinne olisi lipsahtanut asiallisiakin viestejä. Jatkuva tarkistelu on kuitenkin rasittavaa sekin, koska se pitää tehdä usein ennen kuin viestejä on liian paljon. Akismet on tehokas suodin, kaikki tarkistamani olivat roskapostia.
Pian kuitenkin kyllästyin alati paisuvaan roskapostilaatikkoon ja asensin Akismetin tilalle Mollomin, jonka ilahduttavasti senkin saa WordPressiin lisäosana. Mollom käyttää suodatukseen omaa serveriään, jossa se tarkistaa viestit. Suodatus tapahtuu taustalla hiljaa ja näkymättömästi. Mollom on nyt ollut käytössäni WordPressissä useita kuukausia, eikä yhtään ainoaa roskapostia ole päässyt läpi. Myös roskapostilaatikko pysyy tyhjänä, merkkiäkään spämmistä ei sinne tallennu.
Pieni miinus Mollomin ilmaisversiolle on sen rajoitukset, mikäli roskapostia tulee aivan tuhottomasti. Siksi ilmaisversio ei välttämättä sovellu suurille ja suosituille sivustoille, joissa todennäköisesti roskapostin määräkin on suurempi. En kuitenkaan ole varma siitä, koska ei ole omakohtaista kokemusta. Omat sivustoni ovat aina olleet melko hiljaisia, joten minulle Mollom on riittänyt vallan mainiosti. WordPressin blogissani se on tähän mennessä toiminut 100 prosentin tarkkuudella.
Yhteensä Mollom on ollut minulla käytössä yli kaksi vuotta, jona aikana Drupaliin pääsi joitakin spämmejä läpi. Ne pystyi ruksaamaan roskapostiksi, jolloin niistä ei toista kertaa ollut harmia. Kahden vuoden aikana spämminestoalgoritmit ovat myöskin voineet kehittyä entistä tehokkaammiksi.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!