Etana jarruttaa kurvissa? Ehei, vaan VR:n henkilöstöpalvelu. Halusin uudelle vaimolleni perheenjäsenen alennuslipun. Hakuohjeiden mukaan tarvitaan yksinkertainen hakemuslomake ja vaimon virkatodistus. Hankin virkatodistuksen ja lähetin dokumentit hakulomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Odottelin kärsivällisesti kuukauden. Odottelin toisenkin kuukauden. Lopulta soitin kysyäkseni mikä on tilanne. Lippuasiaa hoitava virkailija oli lomalla ja minun käskettiin odottaa, kunnes hän palaa. Odottelin viikon, pari. Yritin välillä tavoittaa, mutta aina yhtä huonolla menestyksellä ”tämä on vastaaja.. jätä viesti..”

Kärsivällisyyteni ei enää riittänyt jättää viestiä, koska luultavasti siihen ei vaivauduttaisi vastaamaan. Lopulta toinen henkilö alkoi ystävällisesti hoitaa asiaa. Hän ei löytänyt lähettämiäni papereita mistään! Käski odottaa kunnes hän on jäljittänyt hakemuksen kohtalon. Muutaman päivän perästä sain tekstiviestin, että paperini olivat löytyneet ja maksukin oli peritty palkastani ja lipun pitäisi tulla minulle seuraavalla viikolla..

Mutta, ei, ei ole tullut vieläkään! Tänään sain soiton lippuasioita varsinaisesti hoitavalta henkilöltä. Vihdoinkin ensimmäinen kontakti hänen kanssaan liki 3 kuukauden odottelun jälkeen. Oli kuulema yrittänyt tavoittaa minua syyskuussa. Syyskuussa!? Ei voi olla totta! Koska tapoihini ei kuulu isommin kiroilla sanoin vain kohteliaasti, että voihan kettu!

En kysynyt miten yritti tavoittaa ja yhden kerranko vain, koska keinoja tavoittaa minut on ziljoona. Jos ei toinen henkilö olisi alkanut hoitaa asiaa, niin olisiko lippuasia edennyt vieläkään. Ihan uskomatonta! Sanoin , että olisihan minut tavoittanut vaikka miten, kännykällä, sähköpostilla, työpaikalta. Yhtiöllä on jopa erityinen tavoitettavuuspalvelu, jonka avulla minut voi tavoittaa työssä ollessani helposti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ja olen melkein aina töissä.

Henkilö sanoi, että koska virkatodistuksessa lukee ”kansalaisuus Thaimaa”, niin pitää olla todistus oleskeluluvasta ennen kuin lipun voi myöntää. Hattu, kettu ja pirkkala, miksi vasta nyt se sanotaan?

Ensin ikään kuin haudataan koko lippuasia ö-mappiin informoimatta asiakkaalle mitään. Lipunhakuohjeissa ei puhuta muusta kuin virkatodistuksesta. Mitä hemmoa ylipäätään oleskelulupatodistuksella on tekemistä lippuasiassa? Suomalainen sosiaaliturvatunnus, joka näkyy virkatodistuksessa, todistaa, että oleskelulupa on.

Selvisi lopulta, että pitää tietää mihin asti oleskelulupa on voimassa, koska lippu myönnetään vain siihen päivään asti. Sen jälkeen pitää hakea uudestaan! Ja se tietysti taas maksaa. Mielestäni byrokraattista kiusantekoa ja rahastusta. Mikäli vaimollani ei olisi oleskelulupaa ja palaisi Thaimaahan, niin mitä hyötyä hänelle suomalaisesta lipusta siellä olisi, ihan sama mikä on voimassaolopäivämäärä. Itseasiassa siellä ei edes tarvita mitään alennuslippuja, koska junalla matkustaminen on inhimillisen hintaista muutenkin.

Toivottavasti saan lipun edes joskus. Odotellaan..