Joudun tyytymään bloggeriin toistaiseksi, koska en ole vielä saanut serveriäni toimimaan kunnolla. Käytän dtdns -nimipalvelinta ”rakunet.4irc.com” -domainin yhdistämiseen dynaamiseen IP osoitteeseen. Jos serverini ei ole toiminnassa dtdns ohjaa vierailijan tänne blokkeriin.

Ilmeisesti operaattori ei mitään blokkaa, en vain tiedä miten asetukset pitäsi tehdä. Kolme vikaa ilmenee:

  1. Rakunet domain-nimi ei toimi sisäverkossa, eikä myöskään IP -numerosarja. Sisäverkon IP kylläkin avaa serverin blogin normaalisti.
  2. Sisäverkon ulkopuolella rakunet -osoite toimii, mutta lataa serverini välimuistista (cache) vanhentuneen sivun, ellei cachea tyhjennä manuaalisesti joka kerta kun jotain kirjoittaa serverin blogiin. Mutta, jos antaakin rakunet.4irc.comia vastaavan IP osoitteen numeroina, se menee suoraan tuoreimmalle sivulle!Mistähän sekin johtuu?
  3. Kun dynaaminen IP muuttuu, niin serverillä oleva ddclient – niminen ohjelma ei päivitä osoitetta DtDns -palvelimelle.

Jos kellä on antaa vinkkejä em. vikojen korjaamiseksi, niin otan kiitollisena vastaan esim. kommenteissa.

Keväällä minulla ei ollut täällä muuta mahdollisuutta kuin ottaa operaattori ”ToTin” satelliitti-internetti, koska muita ei ollut tarjolla. Onneksi se on suht. edullinen n. 15 euroa ja nopeuskin tyydyttävä ollen Speedtestin mukaan parhaimmillaan noin 7/1 megaa, mutta vain Thaimaan servereillä. Thaimaan ulkopuolelta mm. Amerikasta data liikkuu sisään ja ulos myös kohtuullisen mukavasti. Sen sijaan Suomesta tahmaa todella pahasti, ollen käytännössä käyttökelvoton yhteys, ainakin, jos mittausservereiltä pitäisi saada muutakin kuin nopeustieto. Onneksi kuitenkin monet suomalaisetkin sivut, kuten nettilehdet esimerkiksi, latautuvat kohtuullisesti, lehtien videoita lukuunottamatta, joita ei pysty katsomaan jatkuvan pätkimisen vuoksi.

Harmi, että megaa paremmasta uppikaistasta on täällä turha haaveilla. Lähinnä serverini sitä kaipaisi. Toisaalta ei Paronin talossanikaan, varsinkaan uppi, ollut hääppöinen ja entinen naapurini hiljattain sanoi, ettei ole parannusta nettiyhteyksiin tullut vieläkään. Serverini toimi kuitenkin n. 700-800K upilla ihan kivasti. Kunhan saisi täällä sen ensin toimimaan halutulla tavalla. Ongelmat kaiketikin johtuu katolla olevasta ”radio-modeemi-reitittimestä”, mikälie, joka käyttää nk. reitittävää pppoe -protokollaa, jota en oikein osaa konfiguroida serverille. Alussa en edes voinut yrittää, koska kaikki portit oli kiinni oletuksena, paitsi 80, joka oletuksena on reitittimen oman sisäisen ”nanostation” asetus-ohjelman portti. Paikalle pyydetty operaattorin asentaja ei kuitenkaan ymmärtänyt ongelmastani enempää kuin minäkään, joten hän antoi minulle tunnukset ja salasanan tyyliin ”säätele itse, mutta älä pistä koko syteemiä sekaisin”. Normaalisti kuulema niitä ei anneta asiakkaalle, joten olin otettu luottamuksesta. Onneksi Nanostationissa on asetusten testaus optio, jonka avulla voi välttyä tekemästä vääriä säätöjä. Hyöty tunnuksista on kuitenkin ollut toistaiseksi vähäinen, vaikka sainkin ”nanostationin” asetuksista 80-portin edelleenohjattua koneelleni ja serverin pelaamaan jotenkuten.

Operaattorin antamassa adapterissa ei ole kuin yksi ethernet-portti yhdelle koneelle, joten, jotta, voi käyttää useampia koneita, adapteriin pitää kytkeä ulkoinen reititin. Mielellään langattomalla varustettuna. Sellainen minulla olikin omasta takaa. Eilen ukkosti ja ehkä se särki vanhan Suomesta tuomani 4-porttinen Vigor -reitittimeni. Oli jo toinen Vigor, jolle kävi samalla tavalla Suomessa ollessani. Onneksi Vigorin portit kuitenkin edelleen toimivat vielä kytkimenä, niin, että voin jakaa yhteyden läppäreihin langalla, vaikka langaton ei toimi. Pielavetisellä tempulla tosin. Aluksi luulin, että Vigor on täysin sökö, mutta sitten huomasin puolivahingossa, että kun pakottaa Vigorin resetointinappulan pysymään väkisin aina päällä sopivalla ruuvilla, niin portit toimivat! Ilman ruuvia ei toimi mikään. Pitää ensiviikolla ostaa uusi reititin.

Onneksi hiljattain tälle alueelle tuli kilpaileva operaattori, joka käyttää kaapelia. Sen ehkä voisi ottaa kokeeksi käyttöön. Nopeutta luvataan 13/1 megaa, mutta hintakin suolaisempi n. 25 euroa kuukaudessa. Mainittakoon, että Suomessa 4 M Saunalahden prepaid maksaa saman. Vertailun vuoksi Soneralta saamani tarjous kaupunkiasuntoon 2 vuoden sopimuksella 10/10M sisältäen viihdepaketin ja digiboksin lainaksi, maksoi 19 euroa kuukaudessa. Soneran netti on ollut hinta-laatusuhteeltaan minulla paras historiani aikana. Täältä ei saa nopeampaa uppikaistaa kuin 1M, kuulema joku laki määrää, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Voi olla, että laki tarkoittaa sitä, että 1 Megaa pitäisi vähintään saada, koska sähkö-ja puhelinjohdutukset ovat täällä pääasiassa pylväsjohdotuksia ja yhtä järjestyksessä kuin risukasa. Ihme että mikään toimii. Mutta niillä eväillä pitää elää, joita on kulloinkin saatavilla.