Ensimmäinen päivitys oli hakea jatkoa ei-maahanmuuttajan (kaikki ulkomaalaiset ovat ei-maahanmuuttajia) vierailuluvalle perheenjäsenen luokse. Päätös pitäisi tulla 18.12. mennessä. Joka kerta hakemukseen tarvitaan nippu papereita kaksin kappalein:
- Passi
- Todistus avioliitosta
- Kaksi 4×6 cm valokuvaa
- Neljä vapaavalintaista isompaa valokuvaa, joissa pari esiintyy yhdessä. Valokuvat voi tulostaa digikuvista kotona tavalliselle paperille.
- Vaimon talokirja
- Maahanmuuttoviraston lomake, jossa mainittava vierailun syy
- Eläkelaitokselta saatu englanninkielinen tulotodistus, josta ilmenee eläkkeen määrä kuukaudessa.
- Suurlähetystön leimaama vakuutus em. paperia vastaan.
Vierailuviisumilla tuloja täytyy olla vähintään 40000 bahtia kuukaudessa (n. 1000 € nykykurssilla).
Vaihtoehtoisesti voi tallettaa 400000 bahtia thaimaalaiseen pankkiin, jos hakee oleskelua perhesuhteen perusteella. Jos hakee oleskelua eläkeläisviisumilla, niin massia vaaditaan 2x enemmän. Talletus on tehtävä vähintään kolme kuukautta ennen hakemuksen jättöä ja jättöpäivänä pyydettävä pankista tiliote, että vaadittava määrä hynää on maannut 3kk tilillä.
Rahan tallettaminen korkeakorkoiselle määräaikaistilillekin hyväksytään, vaikka täkäläisen maahanmuuttoviranomaisen mukaan sitä ei saisi sijoittaa, vaan kuluttaa, mikäli lupa myönnetään. Erikoinen klausuuli. Yleensähän maat toivovat ulkomaalaisten sijoituksia.
Jos kaikki menee hyvin ja hakemukseeni tulee hyväksytty päätös, niin se oikeuttaa minut olemaan perheenjäsenen vieraana ja kuluttamaan rahojani kuningaskunnassa vuoden ajan, mutta kuitenkin kolmen kuukauden jaksoissa. Tarkoittaa sitä, että maasta ei tarvitse välillä poistua, kunhan ilmoittautuu maahanmuuttoviranomaiselle 3kk välein.
Muita oikeuksia ei sitten sisällykään, esim. tehdä työtä. Vierailuviisumiin, tosin, sentään sisältyy optio hakea työlupaa. Eläkeläisviisumilla työlupaa ei voi edes hakea.
Jos ulkomaalainen haluaa poistua maasta ja palata takaisin viisumin voimassaoloaikana, on ostettava 1000 bahtin hintainen ”re-entry”, jolla saa oikeuden palata kuningaskuntaan ilman, että viisumi mitätöitäisiin ja vaivalloinen viisuminhaku- ja maassaololupa -prosessi olisi aloitettava alusta.
Toinen päivitys
oli uusia thaimaalaiset ajokortit, moottoripyörälle ja autolle erikseen. Viime vuonna ”ajoin” kortit kansainvälistä ajokorttia vastaan. Suomenkielistä ajokorttia ei hyväksytä. Jos hakupaperit ovat kunnossa ja läpäisee testit, niin ensimmäisellä kerralla kortit myönnetään vuodeksi.
Hakemukseen tarvittiin kummallekin kortille erikseen kaksin kappalein:
- Asuinpaikka -todistus
- Lääkärintodistus.
Lääkärintodistukset maksoivat viime vuonna 40 bahtia kappale ja maahanmuuttovirastosta saadut asuinpaikkatodistukset a’ 500 bahtia eli tonnin yhteensä. Kuittia ei annettu, joten hinnassa lienee paikallista ilmaa. Ainakin Hans Lankarin sivujen mukaan ulkomaalaisviranomaisen myöntämä asuinpaikkatodistus maksaa vain 200 bahtia.
Viime vuonna piti suorittaa 4 testiä:
- Kertoa mitkä värit vaihtuvat liikennetolppaan.
- Reaktiokoe automaattiauton polkimia vastaavalla simulaattorilla. Jalkaa piti pitää kaasulla ja seurata vihreää valoa. Kun väri vaihtui punaiseksi, niin piti painaa nopeasti jarrua.
- Katsoa näköalatornin kiikaria muistuttavaan laatikkoon, joka näytti syrjäsilmälle värillisiä valoja ja piti mainita milloin näkyy punainen, vihreä, tai keltainen.
- Katsoa toiseen laatikkoon, jonka sisällä näkyi kaksi n. 10 cm korkuista tappia pystyasennossa. Toinen takaosassa ja toinen etuosassa. Kun painoi napista, niin takatappi alkoi liikkua kohti etummaista. Tarkoitus oli pysäyttää liike päästämällä painonappi silloin, kun takatappi oli liikkunut etutapin kanssa samalle tasolle.
Testit olivat simppeleitä. Vuoden kortit sain mukaan saman tien.
Kun nyt päivitin vanhentuvat thaikorttini, niin vaadittiin samat paperit kuin edellisellä kerralla, paitsi ei enää kansainvälistä ajokorttia. Tällä kertaa asuinpaikkatodistus maksoikin yhteensä 800 bahtia. Eli hinta oli pudonnut satasen per kortti!
Edellisvuoden 40 bahtin lääkäriä emme enää tavoittaneet, joten oli etsittävä toinen. Tämä toinen veloitti todistuksista tuplasti enemmän, 80 bahtia kappale, joskaan ei siltikään mikään paha.
Testejä ajokoulussa oli enää kolme: Samat jarrutuskoe ja tolppalaatikko. Kolmantena ja uutena, jollaista ei viime vuonna ollut: seinällä väriympyrä, samantyyppinen kuin Suomen värisokeustesteissä, mutta jättikokoinen, jonka sisällä oli kolmen värisiä palloja, punainen, vihreä ja keltainen. Piti kertoa minkä väristä palloa testaaja osoitti. Oikeasti punainen näyttää enemmän oranssilta, mutta siihen pitää kuitenkin vastata ”punainen”. Ei liikennevaloissa käytetä oranssia.
Testit meni läpi heittämällä ja sain jostain syystä viiden sijasta kuusi seuraavaa vuotta voimassa olevat kortit.
Kolmas päivitys
Ostin jos Suomesta lähtiessä Mikromarketista emolevyn ja prosessorin, ettei tarvitsisi raahata kamoja edestakaisin. Jäi hyvä kokemus mainitusta nettikaupasta. Kun tilaamaani emolevyä ei ollut varastossa, niin liike lähetti minulle alkuperäiseen hintaan ehdottamani hieman kalliimman kokoonpanon.
Harmillisesti unohdin vanhan kotelon hipaisunäytön adapterin Suomeen ja oli kotelosta jo läpinäkyvä etuseinäkin rikki, niin päätin päivittää kotelon uuteen Thaimaassa. Sattui silmään eräästä liikkeestä, blogin kuvassa näkyvän, ”Heaven in Fire” kotelon, jossa on neljä 120 cm vihreää valoa hohtavaa tuuletinta, sekä kilpeä muistuttava virtapainike, jonka keskellä on risti.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!