Tehdä muutakin kuin vaihtaa kattolampun. Siihen tarvitaan vain viisi ruotsalaista: Yksi seisoo pöydällä ja pitää lampusta kiinni ja neljä pyörittää pöytää. Ruotsalaiset osaavat tehdä hyviä sarjoja, kuten Wallenberg ja nyt Äkta Menniskor, jonka katsoin putkeen. Hienoa näyttelemistä ja jännittävä juoni. Viisi tähteä!
Idea ihmismäisistä roboteista ei ole uusi, tulee mieleen esim. Battlestar Galactica, Terminator ja A.I, Ihminen kehitti ne itselleen hyötykäyttöön, mutta myöhemmin ne alkavat elää omaa elämäänsä, haluten itsenäistyä. Se ei onnistu rauhanomaisesti.
AI:ssa robottien ehtymätöntä energialähdettä ei selitetty. Äkta Menniskorin "melkein ihmiset" ovat realistisempia nykytekniikan valossa. Akun alkaessa ehtyä, ne vetävät töpselin niskastaan ja kytkeytyvät lähimpään pistorasiaan ja menevät lataustilaan. Niiden käyttöliittymää pääsee modifioimaan tietokoneella tavallisen USB liittymän kautta.
Äkta Menniskor ei ole pelkästään aivot narikkaan-viihdettä, vaan herättää ajatuksia lähes kaikista viime aikojen tunteita kuumentavista trendeistä: Naispappeus, homous, seksi, itsemurha, eutanasia. Jopa terrorismia päämäärän saavuttamiseksi sarjassa käsiteltiin. Punaisena lankana ihmisen kaipuu ikuiseen elämään, keinona kopioida identeetti digitaaliseen muotoon ja yhdistää ihminen ja kone.
Mitä sitten on ihmisyys? Onko eroa tappaako lähimmäisensä kone vai ihminen? Voiko kone tuntea? Vihaa, rakkautta, iloa, surua. Dialogeissa ihmiset sanoivat: "sinä olet kone, etkä voi tuntea". Ja näyttivät loukkaavan koneiden tunteita. Onko koneella moraalia, tietoisuutta hyvästä ja pahasta? Pystyykö kone itsenäiseen ajatteluun? Siihen tekoälyn kehittämisellä pyritään, että konetta voidaan opettaa tai se oppii itse ja tekee ratkaisunsa oppimansa perusteella. Kone voidaan koodata vaihtoehtotilanteissa valitsemaan moraalisesti oikeita ratkaisuja.
Entä onko ihmisellä moraalista koodistoa? Jos vastaus on kyllä, niin mistä se on ihmiselle tullut? Onko ihmisellä Luoja, joka sen on koodannut, vai mistä ihminen on tullut tietämään, että tämä on oikein ja tuo väärin? Näyttää siltä, että kaikki eivät kuitenkaan tiedä. Tai ehkä tietävät, mutta silti tekevät tarkoituksella tai vahingossa vääriä valintoja. Kutsutaanko sitä "inhimmilisyydeksi"? Joidenkin hitlereitten moraalinen koodisto saattaa olla hyvinkin pahasti korruptoitunut. Onko silloin ajateltava niin, että jokin virus on saastuttanut Luojan ihmiseen asentaman käyttöjärjestelmän? Ainakin luomiskertomuksesta voi vähän niin päätellä..
Siitä päästäänkin aasinsiltaa pitkin viimeiseen kysymykseen. Voiko koneilla olla sielua? Sillä tarkoitetaan tietoisuutta, joka jatkaa olemassaoloaan, vaikka ruumis kuolee ja tuhoutuu. "Melkein ihmisiltä" löytyi suunnitelma tähänkin. Digitaaliseen muotoon konvertoitu ja talteen laitettu identiteetti – minä tietoisuus – jatkaisi elämää uudessa kloonissa tuhoutumisen jälkeenkin. Joidenkin mielestä ihmiselläkään ei ole sielua, mutta se porukka on selkeä vähemmistö maailmassa.
KOMMENTIT
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Pena in memorian
Cogito, ergo sum - Rollemaa: Unelmia virtuaalisessa tosielämässä
Anonyymi: Tyttöystävälleni myönnettiin viisumi!