Joitakin vuosia sitten Suomen kristillisissä piireissä vaikutti melko näkyvästi ns. menestysteologia monine ryhmittymineen. Konservatiivissa seurakunnissa nämä opit tyrmättiin täysin. Menestysteologia, oppi taloudellisesta menestymisestä uskon avulla, ei voinut olla Jumalasta. Miksi rikkautta ja rikkauden tavoittelua on perinteisesti pidetty kristillisyydessä pidetty pahana? Koska raha on kaiken pahan alkua ja juuri, sille löytyy tukea Raamatusta. Mutta, yhtälailla löytyy menestymisopillekin.
Raamatun ns. Suuret Miehet, Jumalan mielen mukaiset miehet, olivat järjestään käsittämättömän rikkaita myös aineellisesti. Missä vaiheessa ns. Uuden Liiton uskovaisille rikkauden tavoittelu ja toive saada itselle enemmän maallista hyvää, on muuttunut synniksi? Mikä onni on olla köyhä tai pienituloinen, niin että pitää joka asiasta venyttää penniä ja harkita tarkaan mitä voi ostaa, jotta rahat riittäisivät ruokaan ja pakollisiin menoihin? Mitä siunausta siinä on? Eikö olisi onnellisempaa olla rikas ja saada kaiken haluamansa helposti?
Rikkaat voivat pitää monta vaimoa tai tyttöystävää kuin Hugh Hefner, kenenkään paheksumatta. Samoin tekivät Vanhan Testamentin Suuret Miehet, jotka ovat esikuvina Uudessa Liitossakin. Vaimojen lisäksi heillä oli ”sivuvaimoja”, suomeksi rakastajattaria, eikä kukaan paheksunut, ainakaan paheksuntaa ei tuoda esille. Jumalakin näytti hyväksyvän asian. Nykyseurakuntien johtohenkilöillä ei ole ehkä useita vaimoja, mutta jostain syystä he ovat usein menestyneet myös maallisessa elämässään. Harvemmin ”lokaisesta liejusta” seurakuntaelämään nousseet tulevat valituiksi johtoryhmiin.
Rikkaat pääsevät jonojen ohi maailman parhaimmille yksityislääkäreille, ”Jumalan parannettavaksi”. Kristillisissä piireissähän on tapana sanoa, että Jumala käyttää lääkäreitä. Näin ollen rikkaat saavat siunauksen lääkärien käsien kautta ennen köyhiä. Köyhät voivat joutua kärsimään jopa vuosia pitkissä leikkausjonoissa ennen kuin pääsevät Jumalan siunauksesta osallisiksi.
Rikkailla on omat eläkelakinsa, eikä heitä koske työajan pidennykset ja toimeentulon heikennykset. Heidän ei tarvitse tinkiä elintasostaan ja osallistua lamatalkoisiin, vaan he saavat pitää suuret tulonsa ja jopa kartuttaa varastojaan, oli millainen lama tahansa. Heidän ei usein tarvitse maksaa verojakaan, koska he osaavat minimoida ne veroparatiiseissa. Jos köyhä rikkaiden etuja arvostelee epäoikeudenmukaiseksi, hän on vain kateellinen ja katkera, kohtalonsa nurkuja, joista synneistä hänen tulisi tehdä pikainen parannus. Harvemmin olen kuullut saarnastuolienkaan nuhteiden kohdistuvan rikkaisiin.
Rikkaat voivat mennä kauneusleikkauksiin, hankkia silikonirintoja ja ottaa kasvojenkohotuksia ja hiusistutuksia ja pitkittää ulkoista vanhenemistaan. Kaljuuntuvat ja rypistyvät köyhät heitä haikeana katselevat, mutta samalla vakuuttelevat itselleen ja toisilleen, ettei he Luojan luomaa haluaisikaan leikellä, se on turhamaisuuden syntiä. Turhuuksien turhuutta sanoi Saarnaajakin. Rikkaiden ei tarvitse vaivata päätään mitä se on, koska heillä on varaa turhuuksiin.
Rikkaat voivat myös avustaa suurilla rahamäärillä nälkäisiä tai muulla tavalla kärsiviä, jos haluavat. Tekivät he sen sitten Jumalan tai omissa nimissään, heidän rikkautensa tuo avun tarvitsevalle heti. Köyhä ja vähävarainen ei välttämättä saa edes yhtä ihmistä ulos ahdingosta, vaikka kuinka haluaisi hänet sieltä nostaa. Ei, vaikka rukoilisi vuosikausia hänen puolesta, koska hänen tulevaisuutensa ratkaisee raha ja köyhän ropo ei riitä. Köyhä tarvitsee aina paljon aikaa, hikistä rukousta ja ihmeen. Rikas voi tehdä ihmeitä rahallaan heti.
Joten, mitä siunausta ja onnellista on olla köyhä, tai vähävarainen? Mielestäni ei mitään. Kultainen keskitie lienee paras olotila tässä maailmassa: ei ole hyvä olla liian köyhä, eikä liian rikas. Toisaalta, jolla ei ole rikkautta Jumalan tykönä, on köyhä – kaikesta mammonastaan huolimatta. Raha on vain tätä aikaa varten. Sielu ei sillä taivaaseen vilahda, vaikka kuinka paljon sitä kirstuun kilahtaisi. Siksi varmaan Jeesus sanoikin: Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä läpi kuin rikkaan pästä taivasten valtakuntaan. Taivaan portti ei rahalla aukea.
Asiaa voisi tarkastella vaikkapa siitä näkövinkkelistä että viisihenkisen perheen [url=http://global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=46355&contentlan=1&culture=fi-FI]keskimääräiset vuositulot[/url] Etiopiassa ovat n. 100e.