Tänään jouluaattona 24.12.2015 tapahtui ihme! Israelista tuomani viikunaopuntia, ”sapra”, puhkesi kukkaan! Kaktus on ollut minulla yli 30 vuotta, eikä kuunaan ole kukkinut, hedelmistä puhumattakaan.

Suomessa se kitui enemmän tai vähemmän, yleensä enemmän, valon puutteesta ja muista sopimattomista olosuhteista.

Omakotitalossani sain eräänä kesänä ajatuksen ottaa sen pois ruukusta ja istuttaa ulos kukkapenkkiin. Siinä se tuntui viihtyvän. Piristyi kummasti, hontelot varret vahvistuivat ja pimeässä pitkulaisiksi muuttuneet lehdykät pyöristyivät.

Syksyllä, ennen pakkasia, kaivoin sen takaisin ruukkuun ja vein sisälle taas kitumaan. Tällä menetelmällä se kasvoi nopeammin ja vaihdoin ruukkua isommaksi. Lopulta ulosvienti alkoi käydä liian työlääksi painon, piikikkyyden ja suuresta ruukusta poisottamisen vuoksi.

Muuttaessani pois omakotitalostani kaktus oli juuresta paksu, mutta muuten melko ränsistynyt ja painoi ruukkuineen kuin synti, ei sille ollut enää paikkaa majatalossa. Irrotin siitä muutaman ”hiirenkorvan” ja  loput oli pakko heittää kylmästi kylmään. Ison saviruukun kuljetin syntymäkotiini. Käärin pienen korvanlehden paperiin ja laitoin matkalaukkuun mukaan.

Thaimaassa kaktus on kuin luonnon kasvuolosuhteissa ja alkushokin jälkeen korvanlehti alkoi rakentaa uusia korvia. Pääkasvi on nyt jotain pari metriä korkea. Siitä irrotin pari pistokasta ulos ruukkuun. Nekin ovat jo ainakin metrisiä. Kukka puhkesi toiseen ruukkukaktuksista. Kiva joululahja.