Olen tähän asti käyttänyt Lighttpdn:n kanssa XCachea, jonka asennus on helppo, koska sille löytyy valmis moduuli serverilleni Ubuntu 8.04 LTS ”Hardy Heron”. Sen sijaan APC:lle moduuli löytyy vain uudemmalle Ubuntu 10.04 LTS ”Lycid Lynx” versiolle. En ole kuitenkaan vielä kokenut tarvetta päivittää koko serveriä.

Halusin testata APC:ta (Alternative PHP Cache), vaihtoehtoista  välimuistikiihdytintä PHP:lle, koska monet pitävät sitä parhaana verrattuna muihin vastaaviin, kuten XCache.

Ensin poistin php5-XCache moduulin: 

# sudo aptitude remove php5-xcache.

Sitten asensin tarvittavat APC riippuvuudet, joista muut olivatkin entuudestaan asennettuina paitsi php-dev.  Asensin sen

# sudo aptitude install php5-xcache.

Sitten yritin asentaa APC:n ohjeiden mukaan näin:

# sudo pecl instal APC
 
Seurauksena virheilmoitus:

phpize
Cannot find config.m4. Make sure that you run ’/usr/bin/phpize’ in the top level source directory of the module sudo pear upgrade pear

Virhe oli yleinen Googlen haavissa, mutta selkeää ratkaisua ei löytynyt. Heinäsuopaa penkomalla löytyi monenlaista selitystä, mutta mikään niistä ei toiminut. Joitakin ehdotuksia en edes osannut ja joitakin en viitsinyt kokeilla niiden vaikeuden ja monimutkaisuuden takia. Lopulta löysin joltain sivulta ohjeen, jonka suoranaisesti ei sanottu olevan ratkaisu pulmaan, mutta liittyi osana siihen. Ja se oli komento:

# sudo pear upgrade pear

Sen jälkeen komensin uudestaan

# sudo peckl install APC

Ja sehän asentui! 

Tämän jälkeen edtitoin php.iniä, joka minun tapauksessani löytyy  /etc/php5/cgi/php.ini. Lisäsin tiedoston loppuun rivin:

extension=apc.so

Sitten webserverin boottaus:

#  /etc/init.d/lighttpd restart

Lopuksi tarkistus näkyykö APC sivullani olevalla phpinfo.php – funtiolla. Siellähän se on!