Markku Aro tulkitsi aikoinaan hienosti tietokoneen virittelijän laulun:

 Etsin kunnes löydän sun, en lopettaa voi kuitenkaan. Miten rauhaton oon, yhä vain, jotain multa puuttunee… (YouTube)

Kuten rautaa, myös ohjelmia tarvitsee viilata koko ajan. Vaikka jo hyppäsin Drupalista WordPressiin, silti etsiskelen, josko löytyisi jotain muuta, joka pystyy tekemään saman kuin WordPress, mutta nopeammin. WordPress on ollut helpoin tuunattava  tähän mennessä. Alkuun pääsin nopeasti, ilman haastavaa opettelua. Teemani on rakennettu ”puhtaalle pöydälle”, ilman alla olevaa aputeemaa. Aiemmin en ole millään muulla alustalla osannut tehdä samoin. Myös useimmat sivupalkkien lisukkeista ovat omia viritelmiä. WordPressin miinus on sama kuin Drupalissakin, hitaus, niin etusivulla kuin hallinnassakin.

Textpattern vaikuttaa äkkisiltään lupaavalta. Siihen löytyy myös viestien importtaus WordPressista. Asennus sujuu hetkessä, ilman turhia kyselyitä. Oletussivu aukeaa selaimeen rivakasti. Lisäosien asennus on erikoinen, mutta ei vaikeaa kuitenkaan. Kopioidaan asennettavan pluginin tekstitiedostosta valtavan pitkä hieroglyfinen koodi, joka liitetään ”copypastella” hallinnasta löytyvään pluginin asennuksen tekstikenttään ja klikataan ok. Jos kaikki menee hyvin, niin hetken kuluttua plugin ilmestyy lisäosien listaan, josta se pitää wordpressin tapaan vielä ottaa erikseen käyttöön.

Textpattern käyttää teemoihin omaa teemakonetta (theme-engine), mutta miten teema rakennetaan, sitä tietoa pihdataan tukisivuilla, ilmeisesti, ettei mene aloittelijalta löytämisen ilo pilalle. Textpatternin käyttäjätuki on yleensäkin niukanpuoleista. Goolettamallaakin en löytänyt yksityiskohtaista infoa. Muutamilla on ollut samoja vaikeuksia päästä alkuun kuten itsellänikin, mutta kysyjille vastataan jotain muuta kuin mitä he kysyvät ja varsinaiseen ongelmaan jätetään vastaamatta.

Jos tyytyy Textpattternin oletusteemaan ja valmisiin lisäosiin, niin varmaan kevyt ja nopea blogialustaksii. Mutta, jos haluaa oman teeman kilkkeineen, niin ei tule mitään! Hartaan googlauksen jälkeenkään en päässyt kärryille kuinka edes valmiita teemoja asennetaan, saati kuinka tehdään oma. Textpatternia on varmaan helppo käyttää kuten sen sivuilla mainostetaan, mutta tuunajalle se on painajainen. WordPress voittaa kirkkaasti Textpatternin siinä suhteessa.