Seurasin vaaleja täältä Thaimaasta käsin. Yllätys oli se, että konkaripoliitikon Paavo Väyrysen jalasmökki putosi uomastaan! Ehkä hän on pitänyt viime vuosina liian matalaa profiilia. Tai koska vaihtoi vaalipiiriä. Mene ja tiedä.

Aikoinaan ulkoministerinä toiminut Paavo tuli minulle ”tutuksi”, kun israelilainen arabiystäväni asui Suomessa. En muista kaikkia yksityiskohtia, mutta Suomi teki jatko-oleskeluluvan saamisen hänelle hankalaksi.

Mukava mies ei voinut auttaa

Vaikka ystäväni oli mennyt Suomessa naimisiin, hänen täytyi poistua maasta tekemään hakemus ulkomailta käsin. Soitimme ministerin kansliaan vedotaksemme ulkoministeriin, jotta ystäväni saisi oleskeluluvan täytymättä poistua maasta.

Paavon sihteeri vastasi sanoen, että vaikka Paavo on mukava mies, ei hän tässä asiassa voi auttaa. Niinpä ystäväni matkusti Saksaan ja haki lupaa sieltä käsin. En tiedä tekikö Paavon kanslia asian eteen mitään, mutta hakemus hyväksyttiin, hän matkusti takaisiin Suomeen ja sen jälkeen muutkin asiat järjestyivät helposti.

Perussuomalaisten menestys ei yllättänyt

Jytkyjen voitto vaaleissa ei  sinänsä ollut yllätys. Kaikkialla kahvipöytäkeskusteluissa näki ja kuuli kuinka ihmiset olivat suivaantuneita politiikkaan ja poliitikkoihin. Jatkuviin hintojen korotuksiin, työntekijöiden kyykyttämiseen, eläkeiän nostosuunnitelmiin, sikariportaan käsittämättömän suuriin palkkoihin, vieraiden valtioiden pankkien tukemiseen.

Luettelosta tulisi pitkä, jos kaikki ihmisiä suivauttaneet asiat listaisi. Kansa halusi muutosta ja siksi Persut menestyivät näissä vaaleissa, koska vaalipuheissaan he antoivat ymmärtää, että muutos tulee, jos heidät valitaan.

Yksi Persujen kannatuslukuja nostava tekijä lienee ollut heidän jyrkkä maahanmuuttopolitiikkansa. Kun omassa maassa menee huonosti, niin aina ja kaikkialla osa ihmisistä alkaa syyttää asioista maassa asuvia ulkomaalaisia, ikään kuin maan epäonnistunut politiikka johtuisi heistä.

Pulaa halpatyövoimasta

Maahanmuuttajia syytetään mm. työpaikkojen viennistä. Mutta kuinka moni suomalainen lähtisi sillä rupupalkalla mahdollisesti epämieluisiin töihin, millä maahanmuuttaja lähtee? Tai on pakotettu lähtemään, ettei tulisi karensseja tai menettäisi tukia.

Firmat potkivat omia pitkäaikaisia työntekijöitään kortistoon ja ”palkkaavat” tilalle maahanmuuttajia. Mutta sehän ei ole maahanmuuttajien syy, jos firmat heitä ylipäätään palkkaavat.

Jatkuvasti puhutaan ”työvoimapulasta”. Oikeasti pula on ilmaisesta työvoimasta. Miksei asioita sanota suoraan? Suomessa harjoittelijan ”palkalla” ei pysty elämään, ellei asu kadulla, joten on turha olla kateellinen maahanmuuttajille ”jotka vievät työpaikat”.

Muuttuuko mikään?

Muuttuuko mikään nyt, kun Persut voittivat vaalit? Enpä oikein usko. Myös samat puolueet ja vaikuttaja-politikot voittivat. Heidän sanansa painaa enemmän kuin Persujen. Takit kääntynevät suhisten.

Hinnat jatkavat nousuaan. Suomi ei eroa EU:sta, eikä Eurosta, Portugalipoliikka jatkuu entisellään. Samoin ja toivon mukaan maahanmuuttopolitiikka jatkuu entisellään. Se ei ole mielestäni liian löysää ja on muutenkin vain rikka rokassa koko potissa. En toivo Suomesta tulevan ainakaan mitään maahanmuuttajia vihaavaa junttilaa.

Vain Paavo on poissa politiikan parrasvaloista. Toivottavasti näemme hänen tähtensä syttyvän vielä pressan vaaleissa.