Vaikuttaa siltä, että noin viikko kabaksitakselin jälkeen ikävä kipu alkaa jäytää säännöllisesti klo 15-16 välillä. Kelloaika selittynee sillä, että kortisonin vaikutus ehkä loppuu niihin aikoihin. Otan joka aamu klo 7 kaksi pilleriä 5mg kortisonia.

Kun kipu iskee, se iskee lähinnä niskaan ja selkään, viime päivinä myös oikeanpuoleiseen reiteen. Varsinkin niskakipu on toisinaan voimakasta ja herkistää tunnemaailmani niin, että kyyneleitä pukkaa silmiin.

Kivun voi yleensä torpata 1000mg Panadolilla tai kortisonilla. Olin vähällä jo eilen sortua huumelaastariin, koska jo parin tunnin kuluttua Panadolin ottamisen jälkeen sen vaikutus lakkasi ja voimakas kipu iski niskaan.

Viime hetkellä päätin kuitenkin ottaa laastarin sijasta ylimääräisen kortisonin ja pitkän kuuman suihkun ja kipu hellitti. Iltakortisonin haittavaikutus tuntuu olevan voimakas päänseudun hikoilu, johon yleensä herään. Litimärillä tyynyillä ei ole kiva nukkua.

Kipuni alkavat yleensä nopeasti ja varoittamatta, viime aikoina siis 15-16 välillä. Tänään sama juttu. Niskaa alkoi juilia voimallisesti. Päätin kokeilla laastaria, jota hoitaja minulle suositteli. Asetin pikkuruisen laastarin olkavarteen klo 15.30.

Pelottavat haittavaikutukset

Lääkkeen nimi on Matrifen ja vaikuttava aine fentanyyli. Aine on 75-100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini, mutta laastari vapauttaa sitä hitaasti vain muutamia mikrogrammoja tunnissa.

Aivan järkyttäviä potentiaalisia haittavaikutuksia tälläkin lääkkeellä. Paitsi opioidiriippuvuutta, lääke voi aiheuttaa jopa kuoleman, jos potilas ei aiemmin ole voimakkaita opioidikipulääkkeitä käyttänyt! En ole, tämä laastari on ensimmäinen kerta.

En kyllä tätä kolmea päivää pidä! En jätä sitä edes yöksi, vaan poistan, kun alan nukkumaan. Voin huomenna laittaa uudelleen vähäksi aikaa, jos kipua esiintyy.

Laastari näkyy vaikuttavan yhtä nopeasti kuin Panadol eli noin 15 minuuttia ja kipu niskasta alkoi hellittää. Päässä ei tunnu minkäänlaista huumausta, ainakaan vielä. Vaikuttaa, että lääke toimii, mutta ei tätä uskalla käyttää! Muutama tunti korkeintaan.

Sytostaatit vetää heikoksi ilman kipujakin, saan sitä sitten kahden tai kolmen viikon välein. Seuraava sytostaatti jäänee väliin hammaspallukan takia. Toivon, että saisin tilalle veritankkauksen.