Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin

Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin
11.04.2012 11.42 Helena Eronen

Vähemmistövaltuutetun toimiston mukavasilmäinen setä kertoi YLE:n aamu-uutisten jutussa olevansa perin pöyristynyt siitä, kun hän oli kuullut poliisin harjoittamasta apartheidimaisesta toiminnasta ulkomaalaistaustaisia kohtaan.

Poliisit olivat jossain tilanteessa käyneet kyselemässä itäeurooppalaiselta miesryhmältä henkilöllisyystodistuksia ilman pienintäkään syytä, siis vain siksi, että henkilöt olivat ulkomaalaisia.

Näitä ilmoituksia virtaa vähemmistövaltuutetun toimistoon alvarinaan, mistä syystä mm. valtiontalouden kehykset 2013-2016 –lärpäkkeessä on – luojalle kiitos – mainittu 75 000 euron lisäyksestä määrärahoihin, jotta voivat sitten sinne vähemmistövaltuutetun toimistoon perustaa kaksi uutta virkaa.

Koska taloudellinen tilanne on kuitenkin heikko ja poliisinkin resurssit riittämättömät jokaista tummatukkaista ja pitkäsääristä pysäyttelemään, niin ajattelin ehdottaa jotain huokeampaa käytäntöä, joka myöskin poistaisi maastamme tuon ihmisoikeusloukkaavan käytännön.

Hihamerkit

Jos jokaiselle ulkomaalainen velvoitettaisiin pitämään taustastaan kertovaa hihamerkkiä, niin poliisi näki heti ekalla vilkaisulla, että ”ahaa, tuo on muslimi Somaliasta” tai ”ahaa, tuo on kerjäläinen Romaniasta”. Muslimeilla se voisi olla vaikka puolikuu, jonka värityksen määrittelisi esim. joku koti- tai lähtömaan kansallinen juttu, venäläisillä sirppi ja vasara, kambodzalaisilla maamiina ja yhdysvaltalaisilla hampurilainen. Eli siis vaikkapa Sortavalasta tullut (pimeän) taksinkuljettaja pitäisi hihassaan punamustaa sirppiä ja vasaraa.

(Tässä kohtaa Karismaattinen Herrasmies Espoosta kommentoi,
että demareitten mieliksi voisi velvoittaa ihan suomalaiset yrittäjätkin
pitämään jotain hihamerkkiä, jotta kaikille olisi varmasti selvää, kenen
taskulla käydä).

Noh, ehkä teille nyt tulee tuosta ehdotuksestani mieleen jotain negatiivisia mielenyhtymiä, mutta ajatelkaa niin, että sitten kun vaikkapa pakolaiskurdi saisi pysyvän oleskeluluvan, niin hänen punainen puolikuu –hihamerkkinsä vaihdettaisiin sinivalkoiseksi puolikuuksi. Sitten kun tai jos hänestä tulisi Suomen kansalainen, hän voisi luovuttaa uskontoneutraalein juhlamenoin tuon hihamerkkinsä maahanmuuttoviraston kellarissa järjestettävissä bakkanaaleissa hihamerkkihallintoviranomaiselle. Ajatelkaa kuinka merkittävä hetki se olisikaan tuon kurdihenkilön elämässä. Vahvistaisi kotoutumisen tunnetta ja se tekisi varmasti Suomesta ja suomalaisuudesta jotain aidosti tavoittelemisen arvoista.

Ja koska aivoni käyvät taas tämän loistavan idean vuoksi ylikierroksilla, niin jatkokehittelin tätä jo: suomenruotsalaiset voisivat myöskin kantaa jotain hihamerkkiä, jolloin muut tunnistaisivat jo kaukaa, että iiik, nuita ei muuten saa sit jonossa töniä. Samoin ehkäpä myöskin seksuaalivähemmistön edustajilla olisi hyvä olla se sateenkaari hihassa…

Okei, eli tuo hihamerkki poistaisi siis sen ongelman, etteivät enää poliisit joutuisi ihmisoikeussopimusten vastaisesti pysäyttelemään ihan ketä tahansa ulkomaalaiselta näyttävää henkilöä henkilöllisyystodistusta kyselläkseen.

Mutta

Poliisi kai kyselee henkkareita siksi, että on kiinnostunut ulkomaalaisten ihmisten taustoista, siis järjestäytynyt rikollisuus ja laiton maahanmuutto sekä karkotuspäätöksiä pakoilu ovat ehkä syitä sille, miksi poliisit käyttäytyvät vähän gestapomaisesti.

Siis, kun vailla Suomen passia oleva henkilö saapuisi Suomeen, hänen täytyisi tehdä tarkka selvitys taustoistaan ennen kuin hän edes saisi sen hihamerkin. Näin ollen jo tuossa vaiheessa voitaisiin henkilöltä evätä oikeus hihamerkkiin tai epäilyttäville henkilöille voitaisiin esimerkiksi sijoittaa ihon alle mikrosiru seurantaa varten. Terroristiyhteyksiä omaava voitaisiin lisäksi velvoittaa käyttämään vihreää päähuivia.

Jos tämä ehdotukseni vaikuttaa jotenkin ei-nyt-ehkä-niin-hyvältä-idealta, niin entäs jos tuon kuvion kääntää toisin päin? Silloinhan kaikki Suomen kansalaiset voidaan velvoittaa kantamaan hihamerkkiä, joka voisi yksinkertaisesti olla vaikkapa Suomen leijona tai vastaava, tai esimerkiksi maakunnittain voisi olla sellaiset liput, ja ulkomaalaiset tunnistaisi siitä, ettei niillä ole hihamerkkiä?