Olen käytänyt jo vuosia 32 bittistä OpenSusea, tällä hetkellä sen 12.1 versiota ja KDE3 – työpäydällä.

Nyt on alkanut kiinnostaa 64 bittisyys, koska laitteistoni tukee sitä. OpenSuse on zypper dubbauksella päivittynyt vanhoista uusiin versioihin suhteellisen kiitettävästi, useimmiten. Netistä löytyy ohje jopa siihen kuinka 32 bittinen Suse päivitetään lennosta 64 bittiseen. En ole kuitenkaan vielä uskaltanut kokeilla. Sen sijaan olen asennellut koemielessä Susen rinnalle muita 64 bitin distroja. Tietysti freesin 64 bittisen Susenkin voisi asentaa omaan osioonsa.

Tällä hetkellä kokeilussa ovat Kubuntu 12.04 LTS ja Debian. Kubuntu  latautuu Grub-valikosta työpöydän kirjautumisikkunaan n. 20 sekunnissa. Debianin 3 sekuntia hitaammin, Vanhan OpenSusen pitäessä perää noin puolen minuutin ajalla. Tulokset eivät ehkä ole täysin vertailukelpoisia, koska Ubuntu ja Debian on tuoreita asennuksia, joka voi vaikuttaa nopeuteen.

KDE4 -työpöytä

Linux-jakeluita on vaikka kuinka paljon, mutta minulle niiden valintaa vaikeuttaa se, etteivät uusimmat versiot enää tue KDE3 -työpöytäympäristöä. En pidä KDE4:stä, jossa on kaikenlaisia vitkuttimia, häivytyksiä ja kilkkeitä vakiona kuin sirkuksessa.

Se on paljolti kuin Windows 7:n kopio, jonka yksi ärsyttävimmistä piirteistä on esim. ikkunan automaattinen suurentaminen koko työpöydän kokoiseksi, ikkunan hipaistessa yläreunaa. Tehosteita saa toki karsittua pois, kun aikansa kahlaa valikoissa. Silti siitä on yllättävän vaikeaa tuunata mieleistään. Sellaista, johon olen tottunut. Uusimmasta KDE4:stä on jopa jostain kumman syystä otettu pois optio ”älä näytä sisältöä ikkunaa siirrettäessä”. Minua miellyttää se, että vain kehykset näkyvät liikutettaessa ikkunaa.

Gnome ei ole ollut suuri suosikkini kuunaan, varsinkaan kolmos versio, joka tuntuu seuraavan KDE4:n kilkelinjaa. Muut työpöydät, kuten Fluxbox, XFCE, LDXE tuntuvat liian riisutuilta tai liian moderneilta.

KDE3 ja Trinity

OpenSuse lienee ainoa jakelu, jonka yhteisö vielä tukee KDE3:a, joskin epävirallisesti. Päivityksiä julkaistaan kiitettävään tahtiin.

Debian ja Ubuntu tukevat KDE3:n uusinta projektia KDE- Trinityä. Tosin uusimpaan Ubuntuun/Kubuntuun ei Trinity-päivitystä ole vielä julkaistu, enkä saanut vanhempaa Trinityä siinä toimimaan. Jäljelle jäi Debian.

KDE-Trinity toimii, mutta ei liian hyvin kuitenkaan. Systeemiä joutuu säätämään paljon asennuksen jälkeen. Esim. kotikansion käyttöoikeudet ovat miten sattuu. Nvidian ajurit joutuu asentamaan erikseen. Sen jälkeen fontit. Firefoxin tilalla on Debianin oma Mozilla klooni, eikä aitoa Firefoxia löydy Debianin repoista. Onneksi Firefoxille löytyy manuaaliasennus ohjeet. 

Spotifyltä löytyy Debian -perustaisille distroille Linux Preview -versio. Se asentui helposti Trinitylle. Sen sijaan OpenSuselle asentaminen olikin huomattavasti kinkkisempää. Seuraavassa blogissani kerron kuinka sain netin erinäisten vinkkien avulla Spotify Previewin kuulumaan OpenSuse 12.1 KDE3 – työpöydällä.