Kiinnostuessani jokunen vuosi sitten blogi-kirjoittelusta aloin etsiä tarkoitukseen sopivaa sisällöntuotto-ohjelmaa (CMS, Content Management System). Ilmaisen löytyminen ei ollut vaikeaa, sillä niistä suorastaan runsaudenpula. Vaikeinta oli löytää juuri se sopiva. Tällä sivulla voi tehdä vertailuja järjestelmien ominaisuuksista, joskin tiedot ovat hieman vanhahkoja.

Tärkeinpinä kriteereinä pidän helppoa asentuvuutta ja nopeutta, koska harrastusserveni on koostettu vanhoista komponenteista ja palvelimen uppikaista myös hidas. Valmiiden teemojen runsaus ja monikilisyydentuki plussaa. Tarvittaessa saisi taipua muuhunkin kuin blogi-ohjelmaksi.

Olen asennellut ja vertaillut vuosien varrella monia systeemejä, harvinaisempien nimiäkään en muista kaikkia nimeltä, mutta useimmat kokeilemani tyssäsivät siihen, että ne eivät asentuneet. Toiset lienee tarkoitettu vain Apachelle ja minulla on käytössä Lighttpd. Kokemusta kylläkin on molemmista, mutta tällä hetkellä olen tykästynyt viimemainittuun. Muutama vuosi sitten pyöritin serverilläni foorumia, jossa käytin Apache SSLää.

  1. Drupal. Plussaa asennuksen helppous, mutta melko raskas. Ja todella sekava ylläpito. Alkuunpääsy vaikeaa.
  2. Joomla. Vaikutti aluksi hyvältä. Siihen sai lukuisia teemoja ja lisäosia, mutta oli liian raskas silloiselle serverilleni. Lisäksi uusin versio oli keskeneräinen. Suomentaminen vaikeaa.
  3. WordPress. Tuntui liian rajoittuneelta kokeilun aikaan.
  4. Typo3. Ei asentunut serverilleni.
  5. EzPublish. Ei asentunut.
  6. Website Baker. Rajoittunut.
  7. PhpComasy. Plussaa keveys ja kätevä kuvagalleria, mutta muuten hyvin rajoittunut ”tekele”.
  8. Modx. Ei asentunut. Vaatii mysql:n PDO ajurin, jonka tosin onnistuin asentamaan serverilleni. Asennus lisäsi tiedostot pdo.so ja pdo_mysql.so. Mutta, jos ne kytkee molemmat päälle, niin Lighttpd lopettaa toimintansa. Jos jompikumpi yksistään on kytketty päälle, niin Lighttpd toimii, mutta ModX ei, koska vaatii molemmat. Apachessa saattaisi toimia. Konstikkuus CMS-ohjelmaa asennettaessa on ärsyttävää. Ohjelman pitäisi asentua helposti.
  9. CMS Made Simply. ”Helppo” tosiaan, josta ei meinaa päästä kärryille ollenkaan. Käyttää moottorina Smartyä.
  10. Textpattern. Kevyt ja nopea. Toimii jouheasti. Oman teeman koodaus on vaikeaa.
  11. Wolf. Susi jo syntyessään. Ei tullut kauppoja tästäkään.

Vuonna 2017 WordPress rules

Tämän jutun aloittamisesta on kulunut kohta 10 vuotta. Sinä aikana mahdollisesti monet kokeilemani CMS:t ovat varmastikin kehittyneet paremmiksi ja osa ehkä kuollut pois. Mutta ylitse muiden suositummaksi järjestelmäksi on kehittynyt WordPress, johon itsekin olen siirtynyt. Siihen on saatavilla ilmaiseksi lukuisia laajennuksia ja teemoja. Jos ongelmia syntyy tai muita neuvoja tarvitsee esim. oman teeman tekemiseen, niin kommuunin tuki on laajaa.