"Kanta-Hämeen poliisi päätti eilen aloittaa esitutkinnan Enkeli-Elisan tapauksessa. Poliisi epäilee kirjailijaa petoksesta" (Iltalehti 24.7.)

Kirjailija Minttu Vettenterä päätti kirjoittaa kirjan aiheesta, jonka kerrottiin perustuvan tositarinaan. Kirjan sisältö aiheutti runsaasti nettikeskustelua onko tarina totta vai tarua. Poliisi kiinnostui: "Tutkimme, onko osin fiktiivisellä tarinalla saatu taloudellista hyötyä aikaiseksi. Useinhan kirjoitukset ovat joko fiktiivisiä tai tosia, mutta nyt lähdetään siitä, onko tässä menty niin sekaisin, että olisi jollain tavalla hyödytty siitä, rikoskomisario Matti Purhonen kertoi Iltalehdelle maanantaina". Poliisi siis kieltää kirjasta hyötymisen syyttää kirjailijaa petoksesta.

Jutusta voi päätellä, että kirjailijalta on siis Suomessa kielettyä hyötyä taloudellisesti kirjan kirjoittamisesta! Kreisiä. Tällaista rajoittamista voi  tapahtua jossain totalitäärivaltiossa tai kommunistimaassa. Ja näköjään myös Suomessa. Suomi on poliisivaltio, epäilemättä. Avustuksia kyllä jaetaan avokätisesti, mutta yksityinen itsensä elättäminen tehdään vaikeaksi tai kannattamattomaksi.


En ole lukenut mainittua kirjaa, mutta miksi ei voisi perustua tositapahtumiin? Ja mitä väliä? Tosi outoa, että jonkun omankustannekirjasta tehdään vängällä poliisi asia. Taitaa olla liian pienellä budjetilla tehty, kirjailijahan voi jopa tienata ja se pitää luonnollisesti estää, varsinkin, kun nettijulkisuus on tuonut kirjalle mainosta. Normaalistihan omakustanteista suuri yleisö ei tiedä mitään.   Ne kiertävät vain tuttavien ja pienen harrastelijapiirin käsissä ja sitten unohtuvat. Itsellänikin on hyllyssä muutamia omakustanteita esim. "Oivan oivat oivallukset"  ja "Kynkkä". Kuka on lukenut?

Suuresti ihmetyttää mikä "Enkeli-Elisan" tarinassa on niin erikoista!? Monet kirjailijat ottavat kirjoihinsa aineksia tosielämästä, eikä niistä tietääkseni tähän asti "SUPO" ole ollut kiinnostunut, ehkä Salaman Juhannustansseja lukuunottamatta. Esim. Kalle Päätalon Iijoki sarjaa on väitetty tositapahtumiin perustuvaksi. Eikö poliisin pitäisi tutkia kaikki kirjailijapiireissä kiertävät väitteet? Petoksia voi paljastua paljonkin. 

Pienellä budjetilla tehty Blair Witch Project ainakin oli selkeä petos. Elokuvaa mainostettiin Suomessakin väittämällä sen tapahtumia todeksi. Miksi poliisi ei puuttunut asiaan? Aika mukavasti tekijät onnistuivatkin uunottamaan tuohta niinkin tylsällä elokuvalla, jota on rasittavaa katsoakin, kun pimeässä käsivaralta kuvattu näkymä hyppii ja pomppii koko ajan.

Toinen järjettömyys. Sydämettömät varkaat veivät lasten urheiluseuratoimintaan kerätyt tienestit, jotka lapset olivat hankkineet pulloja keräämällä ja myymällä. Harmittava takaisku, josta syystä Urheilumanageri Aleksi Valavuori sai ajatuksen kehoittaa Twitterissä ihmisiä lahjoittamaan rahaa lapsille menettämiensä tilalle. Se oli virhe, sillä varkauden suhteen uneliaalta vaikuttanut poliisi havahtuu ja ryntää kärppänä Valavuoren kimppuun, syyttäen lahjoittamiseen yllyttäjäksi ja hänen Twitter kommentteja keräyslain vastaiseksi! Suomessa näyttää olevan suurempi rikos kehoittaa: "anna rahaa köyhälle" kuin varastaa köyhän hynät!