Hankin vaimolle valkoisen Samsung Galaxy Minin, jonka käyttöjärjestelmänä suosittu Android, versio 2.2.1. Kevyt, kivan näköinen ja tuntuinen puhelin. Paitsi näytön resoluutio, joka on juuri ja juuri riittävä. Toinen miinus oli se, että thai fontit puuttuivat. Ne näkyivät suorakaiteen muotoisina laatikkoina, niin ohjelmissa kuin web sivuillakin.

Yllättävää kyllä, googlaamalla ei löytynyt selkeää ohjetta miten thaifontit saadaan näkymään. Joitakin kummallisia selityksiä kylläkin, joista ei ollut apua. Monet netissä valitteli samaa  ongelmaa: Minissä thai kirjaimien tilalla näkyy vain valkoisia laaatikoita. Asentelin Android-marketeista fonttipaketteja ja virtuaalisia thai näppämistöjä, mutta ei apua. Lopulta "keksin" ratkaisun itse, joka oli periaatteessa hyvin yksinkertainen pelkkä fonttitiedoston kopiointi järjestelmään. Sanon periaatteessa, koska käytännössä ei, koska puhelin piti ensin  "rootata", eli saada tiedostojärjestelmään SuperUser -oikeudet, jotta fontit pystyi kopioimaan.


Fonttiongelma alkoi ratketa, kun havaitsin, että poikani Motorolan Android puhelimessa thaifonttien tuki oli valmiina. Kun tutkimme hänen puhelimensa tiedostojärjestelmää näkyi siellä /system/fonts  -hakemistossa  DroidSansThai.ttf – niminen TrueType fonttitiedosto, joka vaimoni puhelimesta puuttui. Tarvitsisiko siis muuta tehdä kuin kopioida se puhelimeen. Käsittääkseni mikä tahansa muukin thaikirjaimet sisältävä truetype fonttitiedosto kelpaa, kunhan muuttaa sen nimeksi ensin DroidSansThai.ttf. Käytin kuitenkin poikani puhelisessa olevaa fonttia.

Poikani kopsasi ensin fontin puhelimestaan koneensa jaettuun kansioon, josta minä kopsasin sen lähiverkon kautta omalle koneelleni. Sitten kopsasin sen USB kaapelin avulla puhelimen SD muistikortille, josta edelleen Minin /system/fonts/ kansioon. Ennen kuin mitään kopsauksia voi tehdä varsinaiseen puhelimeen, on tiedostojärjestelmään päästävä käsiksi SuperUser oikeuksin. Miten se tapahtuu, siihen kylläkin löytyi netistä runsaasti ohjeita. Helpoimmalta kuulosti neuvo Windowsin avulla tehtävästä "roottauksesta". Normaalisti käytän pöytäkoneessani 99% Linuxia, joten minun piti mennä "Windowsin puolelle" sitä tekemään. Tässä tapauksessa se oli suorastaan häpeä, koska Androidkin on Linuxiin pohjautuva jakelu. Mutta Linuxille ei ole tehty vastaavia helppokäyttöohjelmia, eikä muitakaan, minä ainakaan löytänyt.

Siispä Windowsiin.

"Minin" roottaus Windowsissa

  1. Lataa SuperOneClick.exe
  2. Irroita (umount) puhelimen asetuksista SD-muistikortti.
  3. Laita puhelimen asetuksista tai vetovalikosta päälle USB debuggaus
  4. Kytke puhelin USB kaapelilla tietokoneeseen.
  5. Asenna Samsung Kies  windows-ohjelma.
  6. Käynnistä "Kies" ja varmista, että se on haistanut puhelimen
  7. Käynnistä "SuperOneClick.exe"
  8. Klikkaa "Root" ja odota, kunnes prosessi on loppunut.
  9. Käynnistä puhelin uudelleen

Jos kaikki meni hyvin, sinulla on nyt puhelimessasi SuperUser oikeudet.
Minulla meni hyvin. Onneksi. Seuraavaksi asensin Android marketista puhelimeen ilmaisen Terminal-ohjelman, jolla voi antaa linux-komentoja. Terminal on vähän kökkö, mutta käytin sitä paremman puutteessa.
Käynnistin siis Terminalin  ja annoin komennon:
# su saadakseni konsoliin SuperUser (root) oikeudet.

Fontin kopiointi SD-kortilta puhelimen tiedostojärjestelmään ei kuitenkaan vieläkään onnistunut. Puhelimen /system hakemisto tuli ensin liittää (mount) luku-kirjoitettavaksi (Read Write) ja heti perään uudelleenliittää (remount) yaffs2 tiedostojärjestelmään hieroglyfisen näköisellä komennolla:
# mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system. Miksi noin mutkikkaasti? Ilmeisesti siksi, että puhelimen käyttöjärjestelmä on flash -muistipiirillä, eikä perinteisellä magneettilevyllä. Joka tapauksessa tempun jälkeen kopiointi onnistui sujuvasti komennolla:
# cp /sdcard/DroidSansThai.ttf /system/fonts. Lopuksi suoritin puhelimen uudelleenkäynnistys ja nyt on toimivat thaifontit puhelimessa ja vaimoni voi esim. virtuaalinäppäimistöllä kavereilleen viestejä kirjoitella vaihtamalla kirjaimet thaiksi sormen hipaisulla. Myös thaikielisiä websivuja pystyy nyt lukemaan.