Viime aikojen kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden pakkopalautuksista tulee mieleen Thaimaa, jossa ei ole pakkopalautuksia. Jos ulkomaalainen ylittää oleskeluun oikeuttavan ajan, hän saa siitä sakon, jonka suuruus riippuu laittoman oleskelun pituudesta. Ylityksestä seuraa usein myös maahantulokielto, jonka pituus on verrannollinen ylityksen pituuteen.

Pahimmillaan laittomasti maassa oleskeleva voi joutua ”karkotuskeskukseen” eli vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä, jonka jälkeen ulkomaalainen karkotetaan maasta omalla kustannuksellaan. Mikäli karkotetulla ei ole rahaa, hän odottaa vankilassa niin kauan kuin sukulainen tai kuka hyvänsä antaa tai lainaa lentolippurahat.

Todennäköisesti harvemmin tapahtuu, että karkotettavat eivät suostu lähtemään maasta. Thaimaalaiset vankilat eivät kuulema ole niin viihtyisiä, että niihin halutaan jäädä pitemmäksikin aikaa oleskelemaan.

Toisin kuin suomalainen poliisi, joita voi olla jopa neljäkin saattamassa yhtä karkotettavaa kotimaahansa veronmaksajien piikkiin, Thaimaasta karkotettavaa ei kuljeteta poliisisaattueessa pois, puhumattakaan, että karkotettavalle vielä maksettaisiin paluusta. Sakkojen lisäksi karkotettavan on itse maksettava kaikki poistumiskustannukset.

Maassa maan tavalla – noudata paikallisia lakeja ja maan tapoja ja käyttäydy vastuullisen matkailijan tavoin. Kuningashuoneen arvostelu ja huumausainerikokset voivat johtaa pitkään vankilatuomioon.

Näin neuvoo Suomen Bangokin suurlähetystö Thaimaan matkailijaa. (Sillanpäällä kävi tuuri, ettei jäänyt kiinni Thaimaassa!)

Suomen viranomaiset kehottavat suomalaisia käyttäytymään ulkomailla ”maassa maan tavalla”. Miksi Suomeen tulevia ulkomaalaisia ei kehoteta samaan? He näyttävät saavan käyttäytyä oman maansa tapojen mukaan ja suomalaisten on sopeuduttava niihin. Tarvittaessa suomalaisten on jopa luovuttava oman maansa tavoista, jos ne sattuvat jollakin tavalla ”loukkaamaan” ulkomaalaisia.

Vastaus otsikon kysymykseen: Pakkopalautukset voitaisiin lopettaa, jos sovellettaisiin karkotettaviin thaimaalaista käytäntöä.

Onko Thaimaan käytäntö inhimillistä? Karkotus on seurausta vain siitä, että he eivät ole piitanneet maan tavoista. Heillä ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa, siten he ovat laittomasti maassa ja heidän on poistuttava.

Entä Suomessa?

Ovatko kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet, jotka eivät poistu Suomesta, laittomasti maassa olevia? Ainakin itse ymmärrän, että ovat. Miksi heitä ei sitten kutsuta Mediassa laittomasti maassa oleviksi, vaan ”paperittomiksi”?

Eiköhän maahanmuuttoviranomaiset ole kykeneväisiä tutkimaan ja arvioimaan onko turvapaikanhakijoilla edellytyksiä saada turvapaikkaa ja muillakin maahanmuuttajilla oleskelulupaa. Oli kielteinen päätös inhimillinen joidenkin mielestä tai ei.

Jos maahanmuuttoviraston päätöksiin ei luoteta, niin mitä virkaa on koko virastolla?