Minulla on kertynyt tuhansittain valokuvia, joiden järjestely on työlästä. Duplikaatit olen nyt jotenkun saanut siivottua. Edellisessä blokauksessani mainostamani duplikaattien etsijä ei loppujen lopuksi ollutkaan hyvä, jätti rutkasti roskia jälkeensä. Käytin loppujen siivoukseen GQview kuvankatselu ohjelmaa, jossa myöskin on duplikaattien etsijä/poistaja/siirtäjä. Melko askeettinen, mutta Linuxille ei valitettavasti paljon valinnanavaraa ole tässä asiassa.

Duplikaatteja löytyi monta gigaa. Siivoamisen jälkeen yritin järjestellä lopun sekamelskan edes jollakin tavoin loogisesti. Olen tosi huono keksimään sopivia kategorioita, mutta otin erääksi vedenjakajaksi  elämän ennen ja jälkeen Paronintien ja ryhmittelin kuvia sen mukaan. Matka-, luonto-, rautatie- jne. aiheiset kuvat laittelin omiin ryhmiinsä. Siinä vierähti muutamana päivänä tunti, jos toinenkin. Seuraavaksi paremmin organisoidut kuvat piti varmuuskopioida, siis tehdä kaikista uudet kaksoiskappaleet toiselle kiintolevylle.

Kyseisenä toisena levynä pääsi palvelemaan uudenkarhea Western Digitalin 2 Teran ulkoinen USB -levy, jonka ostin Gigantista hiljattain. Kytkin levyn reitittimessäni olevaan USB-verkkolevy liitäntään. Levy oli valmiiksi formatoitu NTFS systeemille, jonka reititin haistoi automaattisesti.


OpenSusesta  levyyn pääsee käsiksi Samballa ja Konguerorilla. On kuitenkin vaivalloista kopioida paljon kuvia manuaalisesti "vedä ja pudota" menetelmällä. OpenSusen repoista löytyi kätevä "Luckybackup" ohjelma, jolla varmuuskopioinnin voi myös automatisoida. Paitsi, että siinäkin, kuten yleensä kaikissa ohjelmissa, on aina vähintään yksi ärsyttävä vika. "Lucky" ei suoraan tue SMB:tä kuten Kongueror. Mikä neuvoksi? 

"Pienen" haravoinnin tuloksena löysin neuvon kuinka Samba – etähakemisto voidaan erittäin helposti liittää Linux-koneen tiedostojärjestelmään CIFS protokollan ja Linuxin AUTOFS -palvelun avulla. Se tapahtuu näin:

Luodaan ensin paikalliskoneelle haluttu hakemisto, esim. /mnt/media/kuvat, ja etälevylle luodaan esim /kuvat, jolla varmuuskopiot fyysisesti tulevat sijaitsemaan. Sen jälkeen otetaan seuraavat 4. askelta, käyttäen tietysti riveissä itsekukin omia arvoja, eikä allaolevan esimerkin mukaisia.
"user" on OpenSuse user ja "pass" on kyseisen userin salasana.

  1. Luodaan /etc/auto_direct -tiedosto
  2. Lisätään /etc/auto.master tiedoston loppuun rivi:  /-   auto_direct
  3. Lisätään /etc/auto_direct -tiedostoon rivi:  /mnt/media/kuvat   -fstype=cifs,rw,noperm,user=rauno,pass=xyz   ://192.168.1.123/kuvat
  4. Annetaan konsolissa komento: sudo /sbin/service autofs restart

Nyt, kun LuckyBackup ohjelmassa varmuuskopioiden "destination" – hakemistoksi antaa /mnt/media/kuvat, niin ohjelma toimii kuin unelma!